Vitamin C for huden – hvorfor er det så bra? | DermaDent
15833
post-template-default,single,single-post,postid-15833,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qi-blocks-1.2.9,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-12,elementor-page elementor-page-15833

Vitamin C for huden – hvorfor er det så bra?

c-vitamin for huden

Vitamin C for huden – hvorfor er det så bra?

Er det noe de fleste dermatologer synes å enes om, er det at de bruker C-vitamin serum og solkrem på dagen og en form for retinol på kvelden.

C-vitamin er også en av de ingrediensene som vi vet, etter mange års forskning, virkelig kan gjøre noe godt for huden din. Som blant annet:

  • Redusere pigmentering, og virke preventivt mot pigmentering
  • Antioksidant, beskytter mot fire radikaler fra forurensing, røyk, UV-stråler ++
  • Øker kollagen-produksjonen (som kan redusere fine linjer)
  • Jevne ut hudtone og tekstur
  • Gir glød
  • Gir økt UV-beskyttelse i kombinasjon med høy solfaktor (!)
  • Kan bidra til å redusere arr fra akne og kviser

De fleste bruker C-vitamin i et serum i morgenrutinen, etter rens, før fuktighetskrem og/eller solkrem, fordi C-vitamin i kombinasjon med solkrem, beskytter mot skadelige UV-stråler.

C-vitamin, som én av ganske få ingredienser, er dokumentert effektiv, via flere studier. Det er en skikkelig multitasker, men kommer i mange former. Vitamin C spiller en rekke biologiske roller i huden – inkludert at den deltar i produksjonen av kollagen (bindevev). Derfor kan dette vitaminet bidra til en jevnere hudstruktur, den har også anti-inflammatorisk effekt på huden og i tillegg er den en viktig antioksidant.

Supervitaminet C

C-vitamin er en naturlig antioksidant som nøytraliserer skadelige frie radikaler. Vitaminet har også viktige funksjoner i huden, som at det forhindrer huden i å tørke ut, deltar i hudens kollagensyntese og ikke minst hudfornyelsen.

Vitamin C, som også kalles askorbinsyre, er et vannløselig vitamin som hovedsakelig finnes i frukt og grønnsaker. C-vitamin er viktig for kollagensyntesen, altså produksjonen av kollagen, som er den viktigste delen av bindevevet vårt og det som gir huden spenst.
Kollagenfibre finnes i det midterste hudlaget som heter dermis, det er dette hudlaget som holder de andre hudlagene sammen.

BESKYTTELSE MOT SKADELIGE FRIE RADIKALER

 

Det har vist seg at mengden med C-vitamin i huden minsker med 2/3 ved soleksponering. Man kan ikke påvirke C-vitaminnivået i huden alene gjennom frukt og grønt. Det er gjennom påføring av vitaminet topikalt (utenpå huden gjennom krem og serum) man kan motvirke skader som er forårsaket av forurensning og sollys.

C-vitamin topikalt er effektivt for å øke kollagenmengden i huden, og også for å forbedre kollagenets evne til å trekke seg sammen og gi en naturlig spenst. Gjennom å tilføre huden C-vitamin utenfra styrkes kollagenstrukturen, og man får en fastere hud og rynker reduseres mens gløden og hudtonen forbedres.

C-VITAMIN I HUDPLEIE

Ren askorbinsyre er ustabil i vannløsninger og oksiderer raskt. For kosmetisk bruk stabiliserer man ofte C-vitamin i en vannfri fettløsning eller silikonbase og for å forbedre hudens opptak har man skapt former av C-vitamin som er bedre tilpasset vår hud.

Et ideelt C-vitaminderivat skal kunne trenge ned i huden og slippe fri askorbinsyre, den aktive formen av C-vitamin, i store nok mengder til å øke kollagensyntesen. Dessuten bør det være mer stabilt og mindre irriterende enn ren askorbinsyre.

Ekte C-vitamin kalles ved flere navn: ascorbic acid, L-ascorbic acid eller askorbinsyre. Det finnes mange ingredienser som fungerer som antioksidanter, grunnen til at C-vitamin ofte er førstevalget, er fordi ingrediensen samtidig gir en rekke andre fordeler.

Man bør starte med lavere bruk og jobbe seg oppover for å tilvenne huden ingrediensen, da den er svært potent og kraftfull.

 

C-vitamin finnes i en rekke ulike produkttyper, men det viser seg at den kan være mest effektiv i et serum.