«Nuppete» hud? – Kan det være Keratosis Pilaris? | DermaDent
15797
post-template-default,single,single-post,postid-15797,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-12,elementor-page elementor-page-15797

«Nuppete» hud? – Kan det være Keratosis Pilaris?

«Nuppete» hud? – Kan det være Keratosis Pilaris?

Du har kanskje selv lagt merke til små nupper som kan forekomme på huden din?
Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som kjennetegnes av nuppete hud. Dette kan sees på overarmene, lårene, ryggen, rumpeballer og i ansiktet. Tilstanden kan forekomme hos alle, uavhengig av etnisitet, og starter allerede i barne- og ungdomsårene. De er helt ufarlige, men for noen kan disse nuppene være sjenerende og irriterende. Områder der huden ser nuppete ut kan være en indikasjon på at man lider av Keratosis pilaris, tilstanden blir ofte referert til som “kyllinghud”. Keratosis Pilaris er en vanlig og arvelig hudtilstand som er utbredt blant både menn og kvinner. Keratosis pilaris kan se ut til å forsvinne med alderen. Allikevel opplever mange at hudtilstanden er tilstede gjennom hele livet til en viss grad. Les videre for å lære mer om Keratosis pilaris og hvordan du kan behandle det.

Hva er Keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er samlinger av små nupper i huden, som ofte sees på utsiden av overarmene. Andre utsatte områder kan omfatte lårene og legger, underarmene, skuldre, baken og kinnene, spesielt hos yngre mennesker. Det er en svært vanlig og ufarlig hudtilstand, som gir endringer i hudens utseende og tekstur. Keratosis pilaris er ofte vurdert som en variant av normal hud, men sees hyppigere hos personer med atopisk eksem eller veldig tørr hud. Selve navnet kommer fra «Keratose» som betyr en unormal fortykkelse av hornlaget i huden, og pilaris som betyr hår på latinsk. Det er en hudtilstand som kan ramme alle, men det er vanligere å se Keratosis pilaris hos barn og unge voksne. Keratosis pilaris er ikke smittsomt, og gir vanligvis ingen ubehag eller kløe. De små nuppene og opphøyningene kan være hudfargede, røde, hvite eller mørke, avhengig av den naturlige fargen på huden din. Hudtilstanden har en tendens til å forverre seg i vintermånedene når det er mindre fuktighet i luften. Flere opplever at nuppene blir mindre synlige om sommeren, og først blir fremtredende igjen om vinteren. Ettersom at Keratosis pilaris hverken er farlig eller skadelig, trenger du vanligvis ikke å behandle hudtilstanden, Det finnes ingen effektiv kur, og det kan heller ikke forebygges. Keratosis pilaris er ofte en midlertidig hudtilstand som forsvinner over tid, eller blir mindre merkbart rundt 30-årsalderen. Det kan allikevel plusse opp igjen under graviditet eller i puberteten.

Hva er årsaken til Keratosis pilaris?

Den konkrete årsaken til Keratosis pilaris er ikke kjent, men arv kan ha betydning. Gener påvirker derfor sjansene dine for å utvikle hudtilstanden. Det antas at Keratosis pilaris skyldes delvis en feil i keratindannelsen (keratinisering) i den øverste delen av hårsekken, og delvis en forstyrrelse i deskvamasjonen (naturlig hudavskalling). Keratin er en gruppe proteiner som lages av mennesker, og som er hovedbestanddelen i hår, negler og i overhudens hornlag. Keratin er svært viktig for overhudens funksjon som en beskyttende barriere mot miljøet og ytre påvirkninger. Keratinisering betyr at celler blir harde, og det er i denne prosessen at den nederste delen av hårsekken blir til hår, neglebånd blir til negler og hudceller blir til overhuden. Kroppen kan produsere ekstra keratin som et resultat av en betennelse, som en beskyttende respons på trykk, eller som et resultat av en genetisk tilstand. En overproduksjon fører dermed til en forstyrrelse i keratiniseringen rundt hårfollikkelen, og det oppstår små, harde nupper som er fylt med keratin.

Hva er de vanligste symptomene på Keratosis pilaris?

Keratosis pilaris kjennetegnes ved nupper eller små opphøyninger i huden som kan minne om gåsehud. Den utsatte huden ser gjerne ru og grov ut, og når du stryker over området kan det kjennes litt ut som du tar på sandpapir. Plasseringen til den nuppete huden kan også hjelpe deg med å identifisere hudtilstanden. Keratosis pilaris dukker som oftest opp på armene, nærmere bestemt på under og oversiden av overarmene. Andre symptomer på Keratosis pilaris kan omfatte kløende eller tørr hud. Det er allikevel fint å huske på at disse symptomer kan skyldes andre årsaker ettersom at man kan ha lignende symptomer knyttet til eksem, psoriasis eller allergier.

Hvordan diagnostiseres Keratosis pilaris?

Keratosis Pilaris kan diagnostiseres med en enkel fysisk undersøkelse av huden. Det er vanligvis ikke nødvendig med ytterlige prøver for å diagnostisere denne hudtilstanden. Hvis man er usikker på om det kan være noe annet enn Keratosis pilaris kan det gjøres hudtester for å utelukke andre hudsykdommer.

                                    

Behandling og råd

Mange med Keratosis pilaris har denne tilstanden i årevis, og det vil vanligvis forsvinne av seg selv gradvis. Hvis du derimot synes nuppene er sjenerende, eller opplever ubehag som kløende og tørr hud, finnes det noen alternativer for å behandle symptomene dine og for å forbedre hudens utseende. Dette vil allikevel være midlertidige løsninger ettersom at det ikke finnes noen konkret kur mot Keratosis pilaris, og du må av den grunn opprettholde gode vaner for å oppnå ønsket resultat

Her noen av våre tips for deg som sliter med Keratosis pilaris:

 

Unngå tørr hud

Tørr hud kan forverre Keratosis pilaris. Enkelte opplever at ved å endre på noen små rutiner i hverdagen, som for eksempel å bruke lunkent kontra varmt vann i badekar eller i dusjen, og ta kortere dusjer kan hjelpe for tørr hud.

Smør huden regelmessig

Smør huden regelmessig med en hydrerende fuktighetskrem til kroppen. 
Fuktighetskremer eller mykgjørende kremer som inneholder salisylsyre, laktat eller karbamid kan ha effekt. Ved hyppig regelmessig bruk av mykgjørende hudkrem, kan forandringene (nuppene) bli borte en periode, men de kommer oftest raskt tilbake igjen når man slutter med behandlingen.

Skånsom peeling

En skånsom peeling kan utføres regelmessig hvis det er fravær av irritasjon i huden. Produkter som inneholder alfahydroksysyrer, slik som glykolsyre og melkesyre, vil reduserer opphopninger av keratin rundt hårsekken, og kan være svært effektive for å behandle milde Keratosis pilaris symptomer. For å redusere risikoen for irritasjon, ikke overdriv bruken av produkter hjemme eller skrubb huden for hardt.

Vi anbefaler  Dr Dennis Gross sine Alpha Beta® Exfoliating Body Treatment som er fantastiske peel servietter for kroppen.