Akne/aknearr og behandling for dette | DermaDent
15992
post-template-default,single,single-post,postid-15992,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qi-blocks-1.2.9,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-12,elementor-page elementor-page-15992

Akne/aknearr og behandling for dette

Akne/aknearr og behandling for dette

Det finnes mange gode og veldokumenterte behandlinger mot akne og aknearr. Noen responderer godt på syrer, lysterapi eller en svært gjerne en kombinert behandlingsform av disse. Videre er det også veldokumentert at microneedling har en svært god effekt på akne og aknearr.

Vi tilbyr mange ulike ansiktsbehandlinger som renser porer, eksfolierer og motvirker fet og uren hud. Dersom du har slitt med akne i mange år, kan det også være du har fått arr som følge av dette. En kombinasjonsbehandling der du behandler gamle arr og forhindrer at nye kviser oppstår vil i slike tilfeller gi deg det beste resultatet.

Hva er akne?

Akne er utslett som oppstår når talgkjertlene blir tette og betente. Du kan få akne alle stedene du har porer, men det oppstår oftest i ansiktet, på halsen, ryggen og brystet der du naturlig har fetere hud.

Hvorfor får man akne?

Mennesker i alle aldre kan få akne, men det er mest vanlig i tenårene. I puberteten går både gutter og jenter gjennom store hormonforandringer, som gjør at det dannes mer talg i talgkjertlene enn det som er nødvendig. Samtidig blir utgangen fra talgkjertlene trangere og produksjonen av bakterien propionibacterium akne øker. Dette kan tette seg og føre til at det dannes små betennelser i huden.

Siden det ofte er ubalanse, eller store hormonforandringer i tenårene /tidlig voksenalder er dette en av de vanligste årsakene til akne, men også noe mange kvinner kan slite med i voksen alder. Menstruasjon, graviditet, bruk av p-piller og overgangsalder er eksempler på tilstander som påvirker hormonene. Mange kvinner bruker også sminke og det kan være vanskelig å vite hvilke kremer som er best under sminken, hva som tetter til huden, hvor lang eller kort tid en kost samler bakterier og hva man skal rense ansiktet med morgen og kveld.

Akne er altså svært vanlig og kan også relateres til både stress, dårlig kosthold, renserutiner og hormoner. Det finnes derfor ikke bare én forklaring eller én behandling for akne.

Genetikk er også med på å avgjøre hvorvidt du er mer utsatt for akne, men det er også ofte egen livsstil og hudpleierutiner som kan være avgjørende på hvor alvorlig du rammes.

Genetikk bestemmer for eksempel din hudtype og størrelsen på porene, men hva du spiser, hvor lenge du sover og produktet du vasker ansiktet med på kvelden – det bestemmer du.

Kan man smitte andre med akne?

Kviser smitter ikke og er ufarlig, men det kan både gjøre vondt og være sjenerende for den som har det. Mange føler seg uren, men urenheter er faktisk ikke assosiert med dårlig hygiene. Faktisk kan det å vaske seg for ofte gjøre plagene verre, fordi du også har naturlige gode bakterier på hudoverflaten som du vil ta være på. Når det er sagt, så er renserutiner så viktig, nettopp fordi man ikke ønsker å spre propionebacterium acnes bakterien på egen hud, men den smitter ikke over til annen hud.

Ulike typer akne kan ha ulike symptomer:

  • Komedonakne
  • Komedon betyr hudorm og består av noen svarte (åpne) og hvite (lukkede) hudormer. Oftest er det ingen betennelse, eller så er betennelsen diskret, uten direkte rødhet. Dette skyldes som oftest økt talgproduksjon.

5 ulike nivåer:

  • Nesten klar hud med sporadiske komedoner og liten rødhet.
  • Mild, med komedoner, noen papler og sporadiske pustler.
  • Moderat, med mange komedoner, papler og pustler. Imidlertid ingen knuter.
  • Alvorlig, med mange komedoner, papler og pustler, samt sporadiske knuter.
  • Svært alvorlig, med store knuter.

Det er viktig å finne ut hvilken type urenhet du har for å kunne vurdere hvilken behandling du trenger og hvor ofte du trenger behandling. Vi ønsker aldri å utsette deg og huden din for mer enn hva som faktisk kreves for å behandle kvisene. Hvilken type behandling du går for er et valg som du selv tar i samråd med din behandler hos oss.

Kviser i ulike deler av ansiktet

Det er også vanlig å få akne og kviser i en spesifikk del av ansiktet. Du kan lese mer om spesielt utsatte områder i våre fordypende artikler om akne i pannen, på haken og rundt munnen.

Hvilke behandlinger kan jeg ta mot kviser og akne?

Har du aktive kviseutbrudd er det ikke alle behandlinger som er anbefalt. Dermapen er for eksempel ikke egnet for hud med aktiv akne ettersom nålene som arbeider i hudlagene vil spre bakterier videre.

Vi anbefaler derfor å behandle aknesymptomer først. Les mer om de ulike alternativene under.

Kan jeg behandle kviser selv?

Dersom du skal behandle kvisene dine selv, er det viktig at du bruker riktig type hudpleieprodukter for din hudtype og dine spesifikke hudproblemer.

Produktene du bruker skal bidra til å normalisere talgproduksjonen og eksfoliere hudoverflaten, uten å tørke huden din ut. Dehydrert hud er mer utsatt for å bli tett og betent, noe du selvfølgelig vil unngå.

Har du mild til moderate urenheter er det noen ganger mulig å bli kvitt dette på egen hånd med hjelp av gode produkter. Mange kremer som du får kjøpt i butikk inneholder ofte mye fett eller lipider som blokkerer porer og gjør vondt verre.

Vi anbefaler en skrubb, rens, et talgregulerende system og en funksjonell dag- og nattkrem.

Når du skal velge riktige produkter til å behandle din akne så kan det være flere faktorer man bør ta hensyn til, som alder og øvrig hudtilstand.

Vi anbefaler derfor å ta kontakt med oss for uforpliktende produktveiledning. Hos oss finner du et utvalg av dermatologisk testet produkter. Vi har også noen helt veganske produkter for deg som foretrekker det.